Fødselsdagshilsner

Alle hilsner er sat i alfabetisk rækkefølge efter fornavn. Læs hvad andre har skrevet og skriv selv en hilsen klaus@slavensky.info

Anker Jørgensen – fhv. statsminister
Kære Klaus,
Tillykke med de 60 år.
Jeg vil bare benytte lejligheden til at sige dig tak for din indsats for menneskerettighedssagen.
Du bruger både hjerne og hjerte i dit forsvar for menneskerettighederne.
Jeg har altid har sat stor pris på dig. Du er kort sagt et rigtigt menneske.
Med venlig hilsen
Anker

Adam Nissen Feldt – webredaktør, Chr. Hansen A/S
Kære Klaus,Tillykke på dagen med de 60 år. Det var en fornøjelse at bevidne dit sejrrige Freemuse arrangement. Sikke et show!!! Ikke siden (og ikke uden sammenligning i øvrigt) Hatten er din er gøgl, etniske minoriteter, fødselsdagsstemning, hygge, politik, fis og (uden fis) KUNST gået op i en højere enhed.
Hvis jeg havde været trodsig nok til at holde en tale mod din vilje, ville den i al sin korthed være faldet sådan her ud:
"Kære Klaus, Man kan bruge mange ord på at beskrive dine tosserier, din virkelyst og din indsats inden for al det (og det er fanden galeme ikke så lidt) du brænder for. Men den bedste til at beskrive dig, er jeg kommet frem til, er til syvende og sidst dig selv, så derfor vil jeg lade din egen fine hverdagspoesi sige det hele i anledningen af din 60 års fødselsdag:
s-l-a siger SLA
v-e-n som en god VEN
s-k-y som en SKY på himlen eller på leverpostej.
Tillykke Klaus"
Håber du sætter pris på alle de taler du frabad dig, inklusive denneher.
Og for resten.... respekt for at stille sig op med den harmonika.... i din alder!!
KH 8^) Adam

Birgit Lindsnæs – tidl. international chef i Institut for Menneskerettigheder, konsulent i Cowi
Kære Klaus, du er en fantastisk humørfyldt kollega.
Efter et morgenbad i Østersøen kommer du altid frisk på arbejde. Jeg beundrer, at du kan bade når det fryser og når det er koldt. Din fantasi fejler ikke noget og du har lavet mange sjove indslag i de år vi arbejdede sammen: En kogebog om indfødte folks madvaner. En bog om kurdernes rettigheder. Kloge Åge og Isi Foigel’s guide på IMRs hjemmeside. Bøger for forskere og for projektmedarbejdere. OBS!-indslag om racisme i Danmark, der jævnligt sendes på DR. Naturligvis en bog om vinterbadere. Og børnebøger, flere vistnok. Masser af sange til julefrokoster og en sangstemme, der kan løfte taget. Professionelle revyer i de første år på IMR og meget meget mere. Som en kollega sagde engang: Klaus er en gudsbenådet taler og skriver. Altid en god og betænksom kollega. Du ønskes tillykke med de 60 – det er ikke til at forstå! De allerbedste hilsener, Birgit tidligere kollega

Birgitte Kofod Olsen – CSR-chef TrygVesta
Kære Klaus. Det er jo ikke til at tro det: 60 år uden på, men 25 inden i :-) i hvert fald har du så meget energi, idérigdom, humor, nye tanker og skæve og sjove indfald, at mange yngre generationer bør se misundeligt på....og vi er rigtig mange, der beundrer dig for det og nyder resultaterne af det hele: fra gode film til overraskende events, seriøse, men altid sjove bøger, overraskende bøger, kritiske indspark i debatten, støtte til organisationer og ja, you name it - du har sat dit fingeraftryk på så fantastisk mange gode ting!
For mig har du også i flere år været en god ven og rejsekammerat; og i den sammenhæng vist, at du er et lyttende og omsorgsfuldt menneske, loyal og opbakkende - og ofte på den dér konstruktivt provokerende måde, som jeg holder så meget af.
Så et STORT og KÆRLIGT TILLYKKE til dig, søde Klaus.

Bjørn Engesland - Generalsekretær, Den norske Helsingforskomité
Gunnar M. Ekeløve-Slydal - Assisterende generalsekretær, Den norske Helsingforskomité
Kjære Klaus , vi vil gjerne bidra i koret av hyllester på din 60-års dag. Selv om vi ikke samarbeider så tett nå som vi engang gjorde, har vi sterke minner. Det har alltid vært en glede å møte deg og å arbeide sammen om et stort og viktig felles mål: å bidra til mer respekt for menneskerettighetene -- både i våre land og under andre himmelstrøk. Mange vil begynne å planlegge sin pensjonisttid og senior-tilværelse når de runder 60. Vi tror at med din vitalitet og evne til fornyet engasjement så har du fortsatt mye ugjort. Vi ønsker deg mange gode år, god helse og gode arbeidsvilkår, slik at du fortsatt kan være pådriver og aktivitetsigangsetter!
Mange vennlige hilsener, Bjørn og Gunnar.

Brian Pilkington – Engelsk kunstner og illustrator
KLAUS´S SMILE'
Klaus´s smile is big and bright,
Like it´s lit by electric light.
It's dazzling and extremely wide,
Fills his face from side to side.
A radiant brilliance that nothing surpasses,
I'd advise sometimes to wear dark glasses
I'm sure it'll be discovered soon,
It's actually visible, from the moon.
Happy Birthday Klaus! From Brian and Kate

Carolina Vallejo - Smykkekunstner
Dejlige, livlige, varme, fantasifulde, sprudlende, skægge, arbejdsomme menneske; Klaus Slavensky, forkæmper for det bedste for menneskene, ildsjæl til fingerspidserne, du har beriget mit liv med dit bekendskab, tillykke med de usynlige 60 år, lev godt og længe! Kærligst Carolina

Christian Lollike - Dramatiker og instruktør:
Kære Klaus, tak din kompromisløshed, energi og engagement i forhold til menneskerettigheder. Man er jo aldrig i tvivl om at det for dig handler om liv og at hver kamp derfor er vigtig. Jeg glæder mig til at følge dig og dine kommende projekter.

Ditte Maria Bjerg- Sceneinstruktør og direktør for Global Stories
Kære Klaus, Tusinde gange tillykke!
Vi har ikke kendt hinanden så længe, men des mere udbytterigt.
Du har fra jeg kontaktede dig første gang og spurgte om din hjælp stillet op, lyttet og hjulpet hvor du kunne. Jeg er beæeret over at have dig som bestyrelsesmedlem i Global Stories, mit nystartede hjertebarn, som ikke kunne vokse uden hjælp fra ildsjæle som dig.
Og så viste det sig at du osse lige kunne skrive en dejlig børnebog. Må du holde gejsten osse efter de 60! Kærlige hilsner Ditte

Flemming Jensen – Skuespiller og farfar
Det er med stor glæde, at jeg sender en lille hilsen og et stort til lykke til Klaus!Han er et trofast og muntert menneske, der fortjener at blive 60. Ikke mindst når man ret betænker, hvor lang tid det har taget ham at blive det.
Der er ordentlighed i manden - som i den organisation, han repræsenterer.
I den sidste halve snes år har den politiske grundholdning her i landet været: Verdens uretfærdighed kan vi ikke ændre - men vi kan nyde den!
Godt, at der er folk som Klaus til at sige imod!
Når der råbes op om, at ytringsfriheden er absolut - men at menneskerettigheder kan gradbøjes - så er det godt, at der er folk som Klaus, der siger imod.
Når talen falder på vor fælles fornemmelse for medmenneskelighed, og man begynder at overveje at stave ordet "hensyn" med g som næstsidste bogstav -
så er det godt, at der er folk som Klaus, der taler imod!
Ellers taler han jo mest for.
Og til.
Det er sådan man bli'r tiltalende.
Ved også ind imellem at sige fra.
Til lykke med det - mer' af det samme, tak!
De mest godartede hilsener Flemming

Francesco Calì - komponist
Kære Klaus, Tillykke med de 60 år.
Gennem vores gode samarbejde i forbindelse med Menneskerettighedshymnen, som Jeppe Marsling og jeg skrev i anledning af netop 60-året for FNs Verdenserklæring om Menneskerettighederne, har jeg lært dig at kende som en stor ildsjæl.
Du har vist, at du ikke er bange for at tage kreative og utraditionelle midler i brug i forbindelse med dit store oplysningsarbejde for menneskerettighederne, og jeg ønsker dig alt godt i dit fremtidige virke.
Mange venlige hilsner Francesco

Hanne Marie Svendsen - forfatter
Klaus Slavensky har engang i en fjern fortid været en glimrende redaktør på en af mine bøger. Senere har jeg lært ham at kende som en fremragende og inspirerende kollega i PEN´s bestyrelse. Jeg beundrer hans engagement, hans klogskab, ukuelighed og vilje til at påtage sig besværlige opgaver. Midt i alle vanskeligheder bevarer han altid sin integritet. Og så har jeg fået lov til at læse med på nogle af hans bøger, senest den vidunderlige børnebog om bedstefar og barnet på Hønselortebænken. Den fortæller meget om forfatterens fine - men aldrig idylliserende - humanistiske tilgang til verden. Et stort til lykke med alle årene, som vinterbaderen bærer så smukt.

Hanne Reintoft – socialrådgiver og forfatter
I mange, mange år har jeg og min mand Knud kendt Klaus Slavensky. Først som en aktiv, altid loyal politisk kammerat, der også i svære tider var i stand til at analysere, beskrive og vælge. Det var i de måske svære, men dog lysere politiske tider, hvor der ikke var sat stop for alt fremskridt og humanistisk udvikling. Da Klaus blev ansat i instituttet for menneskerettigheder, glædede vi os over, at han havde fundet en arbejdsplads, hvor netop de analytiske evner og den brede globale loyalitet og solidaritet kunne komme til udfoldelse. Flere gange har jeg haft den glæde at medvirke til større arrangementer, som Klaus har tilrettelagt. Fremhæves skal også, at alting til en hver tid er nøje planlagt og altid kommer til at fungere godt. Så derfor stort tillykke til Klaus. Hos os synes vi, at årene i 60’erne har været nogle af livets bedste.

Helga Hjørvar – direktør, Nordatlantens Brygge
En hilsen til ildsjælen Klaus Slavensky. Den aktive, energiske og kulturinteresserede Klaus Slavensky, som nu fylder 60 år, har udover sit ihærdige arbejde for menneskerettigheder en stor interesse for Nordatlantens kultur og det har han fælles med os her på Nordatlantens Brygge. Vi har med glæde huset flere af instituttets større arrangementer og det er altid en fornøjelse at se ham her i huset om det nu er i forbindelse med hans arbejde eller hans fritid. Varme hilsener til fødselaren, Helga.

Helge Lunde – Direktør i ICORN (Den internationale fribysorganisation for forfulgte forfattere)
Kjære Klaus! Jeg vil med disse ord gratulere deg så mye med 60-årsdagen. Vi har ikke truffes så ofte, men det har vært viktige og gode møter. Takk for alt du har bidratt med til ICORN og fribyarbeidet i Danmark og resten av verden.

Ingibjörg Ásgeirsdóttir – direktør for det islandske statsforlag Námsgagnastofnun
Kære bedste Klaus!
Du er sådan et godt eksempel på at det ikke er årene som siger til om hvor gammel man er, men den måde man møder livet og medmenneskene på. Det store, friske smil jeg får hver gang vi mødes, din fine humor, din uendelige kræativitet, den måde du går ned til vandet med håndklædet over skulderen fortæller mig, at der går en ung mand som altid er klar til nye oplevelser.  Det er ved at være længe siden vi har arbejdet sammen, men for unge islændinge har du skrevet supergodt undervisningsmateriale og lavet video til danskundervisningen her i Island, sammen med Bergþóra.
I viste de unge et friskt og positivt billede af Danmark og det danske sprog.
Du er en heldig mand Klaus, du har et betydningsfuldt arbejde, den bedste kone som nogen mand kan tænke sig og sønner som du kan være meget stolt af.
Hjertelig til lykke med fødselsdagen og alle gode ønsker for fremtiden. Knus, Ingibjörg

Jens Raahauge – skoleinspektør og tidl. formand for Dansklærerforeningen

MENNESKERET
Ingredienser:
2 suppeskefulde ildhu/2 suppeskefulde indre balance
1 suppeskefuld integritet/ 1 suppeskefuld åbenhed/3 spiseskefulde virkelighedsnærhed/3 spiseskefulde fiktionskraft/2 spiseskefulde indsigt/2 spiseskefulde nysgerrighed/
1 dessertskefuld sprogild/1 dessertskefuld vinterbadning.
Vend det hele med løs og buttet hånd, og voila: du får den mest velkomponerede menneskeret.'
Retten kalder vi hjemme hos os Klaus Slavensky
Smagfuld hilsen Jens Raahauge

Katja Holm – Formand for Skuespillerforbundet

Kære Klaus. Det er en ære at have lært dig at kende. Du har et stort engagement, en brændende vilje og humor. Det er vigtigt i den verden vi befinder os i lige nu, hvor der indimellem ikke er meget at grine af. Og så er du et omsorgsfuldt menneske, der tager begrebet ”at tage vare på sin næste” mere alvorligt end de fleste. Det er et eksempel til efterfølgelse for os alle. For det skal du have tak. Og et stort tillykke med dagen. Mange hilsner Katja.

Klaus Rothstein – Redaktør, studievært i DR
Klaus er en klassisk ildsjæl med et stort, varmt, humanistisk hjerte - menneskerettighedernes utrættelige, ukuelige og urokkelige repræsentant. Ingen har trofasthed og oprigtighed som Klaus, om så det gælder kritisk aktivisme for kurderne, støtte til eksilerede forfattere og censurofre eller oplysningsarbejde om internationale konventioner. Men selvom "menneskerettighederne blev hans skæbne", står Klaus for så meget andet og mere, end kun det. Pludselig skriver han en elegant bog om vinterbadningens ædle kunst! Og en smukt illustreret børnebog - som han selv udgiver! Vigtigst af alt er Klaus' gennemførte rarhed og hans sympatiske stil, som vi nok er mange der kunne lære meget af. Glæder mig til næste gang vi ses på sidelinien, så vi kan vende verden mens vores voksne sønner spiller fodbold på den flinke måde! Hjertelig tillykke med de 60, navnebror.

Knud Vilby – forfatter, journalist og formand for Socialpolitisk Forening
Klaus hænger sammen. Han har sammenhæng. Det engagement han står for på Instituttet, præger ham også i de mange andre ting, han blander sig aktivt ind i. Det er en rigtig god måde at fjerne grænsen mellem arbejde og fritid på. Og det er særdeles vigtigt i de her vanskelige og tit meget nedslående år. Men det er desværre ingen selvfølge. Mange kan lære af hans vilje til at få tingene til at hænge sammen.


Lars Normann Jørgensen - generalsekretær, Amnesty International dansk afdeling
Til lykke til Klaus!
Vinterbader, uanset grader
Civiliseret revolutionær, med alderen især
Idealistisk drømmer, intellektets fremmer
Kreativ kommunikator, retfærdighedens gladiator.
I kampen for fred og retfærdighed
aldrig tavs.
Til lykke, lykke, Klaus!

Marianne Jelved – fhv. økonomiminister og tidl. formand for de radikale, MF

Kære Klaus. Jeg kan godt lide dig, og jeg kan godt lide tanken om dig. Du ved helt klart med dig selv, hvad meningen med dit engagement er. Du går på din egen måde til sjælen i dit virke, hvor hvert barn, hvert menneske har værdi i sig selv. Det bygger det hele på. Du står på dine grundværdier og vil ikke lade dig vælte rundt med. Som medlem af PEN´s bestyrelse afslog du at skrive under på anerkendelsen af JP´s kulturredaktørs ret til ytringsfrihed, men eftersom sagen ikke handlede om ytringsfrihed, men om spot og hån af en religions tilhængere, afslog du. Nej, en vej fyldt af ydmygelser fører ikke til en fredeligere verden med respekt af hinandens værdighed, integritet og sårbarhed.
Kære Klaus, tillykke med din runde fødselsdag, og tak fordi jeg altid har vidst, hvor jeg kunne finde dig. Kærlige hilsener Marianne.


Martin Lassen-Vernal, presseansvarlig, Institut for Menneskerettigheder
Kære Klaus! Tillykke med de 60 år. Det er jo imponerende at læse alle de flotte hilsener her på din blog – man forstår virkeligt, hvordan du gennem dine 20 års arbejde for demokrati og menneskerettigheder har sat dit markante præg på debatten om menneskerettigheder. Men ligeså stor effekt du har haft udadtil, ligeså stor betydning har du haft indadtil hos Institut for Menneskerettigheder. For (undskyld klicheen) du er altså en go-getter og kreativ ildsjæl, der altid er der for din kolleger, og som kan få alt til at ske. Som flere andre allerede har bemærket her på siderne, har du også altid både hjerne og hjerte med dig i dit arbejde. Det ved jeg - som en af dine nærmeste kolleger gennem de seneste år - alt om. Derfor har jeg også suget til mig af din store viden og erfaring, hvilket jeg takker for. Klaus, du fortjener et epos om alle dine gerninger, men det må blive til denne kærlige hilsen i stedet. Igen stort tillykke og tak for at være en fantastisk inspirator, en klog kollega og ikke mindst en tillidsfuld ven. Rock on.

Mogens Blicher Bjerrregård – Formand, Dansk Journalistforbund
Altid et direkte fokus på de mennesker, der har brug for international opmærksomhed.
Altid et direkte fokus på sagen, at få menneskerettighederne i centrum.
Altid et direkte fokus på information til borgerne.
Sådan får Klaus Slavensky os andre i mediebranchen og i organisationerne til at tage del i det arbejde, der er helt nødvendig for presse- og ytringsfriheden. Klaus sørger altid for at få os alle ombord, fordi han ser betydningen af at søge samarbejde. Det er nemlig samarbejdet, der fremmer de sager, vi alle kæmper for. Så er det nemlig sagen og ikke organisationen, der kommer i fokus. Måtte Klaus blive ved med det i mange år endnu. Mange hilsner Mogens

Morten Kjærum – direktør for EU’s Agentur for grundlæggende rettigheder og tidl. direktør for Institut for Menneskerettigheder
Klaus, du beviser mere end nogen anden, at alder er en social konstruktion. Du har et åbent sind og en kreativitet som en trediveårig, og samtidig har du alderens tyngde, der giver dine ideer vægt og styrke. I dine næsten tyve år på IMR har du mere end nogen anden bidraget til at skabe en levende organisation, der er i stadig dialog med omverdenen – store som små. Du har et personlige nærvær, i forhold til de mennesker, du er i kontakt med, som bunder i, at du har et projekt, der ligger ud over dig selv: Effekten af de store spørgsmål og tidens udfordringer for almindelige menneskers hverdag har altid været dit omdrejningspunkt. Og dette er koblet til en kæmpe ambition om at nå ud til de fjerneste hjørner i vores samfund ved hjælp af en varieret kommunikation. Klaus, det har været en forrygende og inspirerende rejse sammen med dig igennem 17 år. Og jeg ser frem til i de næste mange år at suge af dit vid og indsigt samt tage varme af vores venskab.

Nanna Hvidt – Direktør i DIIS
Kære Klaus. Et stort tillykke på din runde fødselsdag her fra DIIS. Du brænder for menneskerettigheder og for instituttet. Du er kreativ og musisk. Du netværker og formidler på spændende og utraditionel vis. For mig smeltede alle dine talenter sammen, da du inden for 4 uger organiserede IMR’s og Morten Kjærums fødselsdage. To store arrangementer, hvor du formåede at få menneskerettigheder hyldet i et spændende samspil med kunst, kultur og forskning. Tak for oplevelserne og for et godt samarbejde.

Niels Barfoed – Forfatter og fhv. præsident i PEN
Klaus er en fair mand, hvad man ikke behøver at være for at arbejde med menneskerettigheder - men det gør en stor forskel. Poetisk behøver man heller ikke at være, men det giver en ekstra dimension. Klaus har sans for det historiske og for værdier, der ikke er i kurs aktuelt, det gør ham troværdig og sympatisk. Jeg fornemmer, han kan skelne mellem uvigtigt og vigtigt og hvad der i det lange løb er værd at satse på. Og så er han glad for dynamik og fremdrift. I en Land Rover i Nordirak, længe før Saddam fik rebet om halsen, har jeg har hørt Klaus synge "On the Road Again ...", så glad som kun den er det, der regner med, at alting nok skal lyse op længere fremme, hvis bare man sætter sig i bevægelse. Til lykke, Klaus. Jeg er glad for at have fået lejlighed til at skrive denne hilsen.

Ole Hjortdal – Chef, DR-Undervisning
Et stort tillykke til dig, Klaus med de 60. Vi mødtes jo første gang i forbindelse med produktionen af det daværende Institut for Menneskerettigheders store website www.menneskeret.dk. Din idérigdom, innovationsevne, kreativitet, ambitiøsitet og vedholdenhed bevirkede, at der her blev produceret et site, som mange år efter stadig var second to none indenfor genren. Med nyheder, fakta, tegnefilm, musikvideo – og meget mere om menneskerettigheder. Du har altid arbejdet med et stort hjerte og engagement for den sag du repræsenterer – det smitter og giver gode samarbejdsprocesser og -relationer. Tak – og tillykke.

Pia Schutzmann – dansk maler
Kære Klaus, Af hele mit hjerte ønsker jeg dig tillykke på din fødselsdag. Tak fordi jeg må være med til at fejre dig. Jeg bliver altid så glad, hver gang jeg hører fra dig.......
Hvis jeg på nogen måde kan støtte dit arbejde med menneskerettigheder, vil jeg altid være klar - med hvad som helst.
De varmeste hilsner fra Pia

Peter Langdal – Instruktør og teaterchef på Betty Nansens Teatret
Hej Klaus og TILLYKKE TILLYKLKE med det hele.
Du var en drøm at arbejde sammen med i sin tid. Så tillidsfuld og vidunderlig midt i al galskaben.
Jeg tænker tilbage på vores fælles ”forestilling” i Rådhushallen som noget af det mest spændende og meningsfulde jeg har været med til. Herligt at få lov til at bruge sin kunst til noget der ”betyder noget”. Tak for det og for en herlig tid med jer på centret. Jeg og Karin Betz ønsker dig mange gode år fremover …Knus og fødselsdagskram fra Peter.

Per Stig Møller – kulturminister og tidl. udenrigsminister
Klaus Slavensky er en ildsjæl, der længe har arbejdet for at forbedre menneskerettighederne i verden. Det har jeg altid sat pris på, og jeg har sat stor pris på mine møder med Klaus om disse spørgsmål gennem mange år. Han er pragmatisk. Han forstår de udenrigspolitiske komplikationer uden at miste målet af syne. Og hvad der kan være usædvanligt for en ildsjæl: så er han et meget behageligt menneske at omgås og finde løsninger sammen med. Jeg ønsker ham hjerteligt tillykke med de 60 år og er sikker på, at han i mange år endnu vil præge det danske menneskerettighedsarbejde.

Tove Søvndahl Pedersen - Repræsentationschef, Grønlands Repræsentation
Da det lykkedes at få udråbt 1993 som FN’s internationale år for oprindelige folk etablerede vi fra Grønland et tæt samarbejde med Klaus om at markere året på forskellig vis her i Danmark såvel som i Grønland. Det blev starten på et frugtbart samarbejde. Jeg vil ønske Klaus rigtig hjertelig tillykke med fødselsdagen. Jeg håber at Grønland i årene fremover også kan få glæde af Klaus' kreativitet, store venlighed og åbenlyse professionalisme. Pilluarit!! Mange hilsner Tove.

Uffe Ellemann-Jensen – Fhv. udenrigsminister

En af de ting, jeg beundrer ved Klaus, er hans ihærdighed og (formentlig tillempede) urokkelige ro. Det har man brug for på den post, han besidder. Jeg har især bidt mærke i hans arbejde for at introducere begrebet ”inklusion” som modsætning til ”eksklusion” – og hans indsats for, at vi ser mangfoldighed og vores forskelligheder som en berigelse. Det er en god sag. Den skal nok holde ham ung mange år endnu…

Villo Sigurdsson – Fhv. borgmester i København

Klaus i Ankara. Jeg ved ikke, om jeg får problemer med den danske eller tyrkiske efterretningsvæsen med denne afsløring, men jeg vover pelsen. På en af vores utallige rejser til Tyrkiet, Irak og Kurdistan var Lasse Budtz, Klaus og jeg til møde med den tyrkiske udenrigsminister Inönü. Lasse havde kort forinden mødtes med den farlige kurdiske partisanleder, Abdullah Öcelan et hemmeligt sted på Cypern og sammen havde de forfattet en fredsaftale, som Öcalan havde skrevet under og Lasse ville overdrage til Inönü. Inönü var ved at dåne og ikke røre ved fredsaftalen med en ildtang. Så hviskede Klaus og jeg til Lasse (på dansk); ”Du Lasse, du skal bare lade brevet blive på bordet, når vi går”. Og det gjorde Lasse og med et stort smil. Vi var knapt nået ud på gaden før ministersekretæren kom løbende ned ad trappen; ”Hello mister, you have forgotten your letter!” Papiret var dog stadig varm, så mon ikke den dygtige ministersekretær lige nåede at sikre sig en kopi !

En lille tale til Klaus fra hans ældgamle informationsmedarbejder
Nå, Klaus – du kan jo roligt regne med at du sidder blandt en lille skare der vil dig det godt. Og hvorfor vil vi nu det? For du kan jo være irriterende mandschauvinistisk en gang imellem – om end du er det med en klædelig rødmen.
Du kan også være stædig, men det er nu ikke altid så galt.
Nogle torne skal der jo være for at roserne kan komme. Her er roserne så, og de kommer som ord der har det til fælles at de fortæller om ”ein Mench”, et menneske med integritet der møder ’den anden’ ansigt til ansigt og ikke nøjes med forestillinger om vedkommende – for at sige det lidt højstemt. Duer en ildsjæl – én med gode idéer som du brænder for og handler på og i stort omfang har andre med i – os bl.a. Det du brænder for og arbejder for, handler altid om hvordan verden kan blive bedre – hvordan mennesker kan komme til at leve et værdigt liv i videste betydning.
Det hænger uløseligt sammen med at du i udgangspunktet typisk møder mennesker anerkendende og respektfuldt - for nu at bruge nogle passende ord - så må de være nok så moderigtige. Du tager mennesker alvorligt. Du træder til for folk der er i nød, både grupper og enkeltpersoner. Det har vi jo også hver og én gennem årene fået at mærke. Der er dog en lille torn, nemlig at du ikke er så god til at lade andre passe på dig. Men under alle omstændigheder så har din omsorg gjort dig til en fantastisk god leder!
Det handler for dig altid om mennesker som mennesker og ikke om mennesker som redskaber. Det er bl.a. fordi du også er tolerant: Du tåler faktisk andres tanker og meninger selvom du ikke bryder dig om dem.
Disse ord her er baseret på lang tids erfaring, altså masser af oplevelser som vi har haft sammen med dig, og som når man tænker over det, viser de nævnte fællestræk.
Og apropos erfaring, så er du jo selv en stor erfaringsindsamler. Det er også bøger og skrivebord med dig, men så langt, langt fra kun det. Meget af din viden og indsigt har du kastet dig ud i det virkelige liv og hentet.
Meget regner vi med at du stadig henter og gerne fortsat også sammen med os!
Helle Borgstrøm, Adam Nissen Feldt, Robina Maroof, Rikke Broe Petersen og Ditte Goldschmidt

TO AF FLERE FØDSELSDAGSOMTALER
I DANSKE AVISER
VinterbadergræsrodAf Anders Jerichow
60 år i morgen. Klaus Slavensky er jo lige fyldt 50 – nu siger han, at han i morgen fylder 60, og lur os, om ikke han vil hævde, at både form og humør skyldes vinterbadning. Godt nok løb han ind i en svær lungebetændelse, få uger efter han havde udgivet bestselleren ”Vinterbader” i 2006, men vandet har sikkert været for varmt hjemme på Køgekanten.
Han er nødt til at bade tidligt, for han har travlt. Som mangeårig informationschef i Det Danske Center for Menneskerettigheder har han ansvaret for udgivelsen af flere hundrede bøger og blade.
Han er aktivt bestyrelsesmedlem i Dansk PEN og i Freemuse, det urimeligt oversete internationale center i København for beskyttelse af musik mod censur. Han har skrevet fagbøger om minoriteter, demokrati, ytringsfrihed og menneskerettigheder, for resten også om Danmark.
I mange år har han engageret sig i kurdernes menneskerettigheder, og sidste vinter syntes han, der var tid til at skrive sin egen børnebog ”Hønselortebænken”. Plus alt det løse – så tror da pokker, at håret er ved at falde af.
Når man fylder 60, er man jo stor nok til at have været med i fredsbevægelsen. Slavensky spadserede med et fredsteater hele vejen til Paris i 1981, og dér tog Olof Palme imod. Hjemme i København var han aktiv i lejerbevægelsen på Vesterbro og alt, hvad der smagte af græsrod. Som redaktør på Dansklærerforeningens Forlag begyndte han for alvor at lave bøger, og det er han ikke stoppet med siden.
På Menneskerettighedsinstituttet var han med til at gøre mindedagen for Auschwitz til en årlig tradition. Han er meget lidt uniformeret, er f.eks. set i sandaler uden sokker, og ikke ræd for at stå alene.
Sådan er Slavensky beviset på, at 60 er den nye guldalder, hvor ét hoved både kan rumme en forbløffende erfaring og en puls af nye ideer. Hos Slavensky vælter de ud, ideerne, og hvis han samtidig må bage en kage, er han glad. Det er kagespiserne også.
Han står ofte ret op, når han arbejder, måske fordi han ikke kan nå at sætte sig ned, måske for at holde øje med skyerne af aske over Island, som ikke passer nogen dårligere end Klaus Slavensky. For derfra har han sin kæreste, og dér har familien i dag et klejnt hus under skyen til at få bare en lille smule ro. Jo, han kan også en masse sorte jokes om den vulkan- og likviditetsramte ø – af typen we asked for cash, not ash – bare ring.
Men det er ikke sikkert, han er hjemme i aften, for han har inviteret til støttekoncert for Freemuse med bl.a. den kurdiske musiker Ferhat Tunc. Bagefter er der kage. Og hvis man bliver længe nok, hopper Slavensky sikkert ud på det dybe. Dér har han det god.
Politiken 17.6.2010

En rigtig menneskechef
Af Niels Ivar Larsen
En sand ildsjæl har fødselsdag. Klaus Slavenskys løbebane er udgået fra et ståsted som græsrodsaktivist på 1970ernes venstrefløj, i Vesterbro Lejerforening og fredsbevægelsen. Den strækker sig over et forfatterskab, der spænder over lyrik, politisk teater og børnebøger om racistiske dyr samt ikke at glemme: det definitive værk om velsignelserne ved vinterbadning og en 20 år lang redaktørgerning for Dansklærerforeningens Forlag. Og er indtil videre kulmineret i den nuværende position som informationschef for Institut for Menneskerettigheder, som Klaus Slavensky har beklædt i en årrække.
Som medlem af bestyrelsen i Dansk PEN har Klaus Slavensky været en ihærdig kraft i at forløse det såkaldte fribyforfatterprojekt, der sikrer ophold for et antal forfulgte skribenter i indtil videre fire danske byer. Parallelt hermed har Klaus Slavensky arbejdet for Freemuse, et internationalt center, der kæmper for sangkriveres og musikeres ytringsfrihed, men for tiden fattes ressourcer. Derfor beder Klaus Slavensky gratulanter om, at man frem for at overøse ham med gaver i dagens anledning i stedet betænker dette græsrodsprojekt.
Kurdernes sag står Klaus Slavenskys hjerte nært. Informationschefen har gennem årene taget initiativ til talrige delegationsrejser for danske politikere, forfattere og journalister til Irak og Tyrkiet. Her er der blevet afholdt møder med ledende politikere og menneskerettigheds-organisationer.
Klaus Slavensky har desuden afholdt en række konferencer og høringer i Danmark og skrevet flere rapporter og bøger om kurderne. For sin indsats for at gøre kurdernes menneskerettigheder til en højt prioriteret sag modtog Klaus Slavensky sidste år den nordirakiske regerings hæderspris.
Information 18.6.2010